KAZDAĞLARI GEZİLECEK YERLER



KAZDAĞI MİLLİ PARKI


Tesise Mesafesi: 19,9 KM / 52 DK Ulaşım: Turlar aracılığı veya kişisel araç ile.


Ege bölgeleri arasında sınır oluşturan Kazdağı'ndan ismini alır. Bulunduğu geçiş iklimi ve yakın bölgedeki tek yüksek dağ olması ayrıca Biga Yarımadası'nda doğu-batı doğrultusunda uzanan dağın, yer yer en bilineni Şahinderesi Kanyonu olmak üzere, ırmaklar tarafından açılan kanyonlarla parçalara ayrılmış yapısı, deniz ile dağ ikliminin birbirine karışmasına olanak veren şartlar yaratmıştır. Tüm bu özel şartlar, bölgeyi endemik türler açısından zengin bir hale getirmiştir. Kazdağı Göknarı bu endemik türlerin başında yer alır. Bunun dışında dağda 77 tane Türkiye'ye özgü tür tespit edilmiştir. Bu türlerin 29, Kazdağı Göknarı gibi sadece bu dağda yaşar.


Milli park sınırları içinde yer alan Pınarbaşı ve Hasanboğuldu piknik alanları başlıca gezi noktalarıdır. Ayrıca; Mehmetalan Köyü, milli park sınırları içinde kalır. Millî parkın kültürel özelliği ise Sarıkız efsanesi ve bu kişiye ait mezarın, millî park sınırları içinde bir tepede yer almasıdır.




Kazdağları Doğa Tatili Rehberi :


  • Korunan alanlarda sertifikalı "Alan Kılavuzları" bulunuyorsa, ziyaretçilerin bu kılavuzlar eşliğinde sahayı gezmeleri zorunludur. Ancak günübirlik kullanım alanları ile planda tanımlanan mutlak koruma alanı dışındaki yerler belirlenen kurallar çerçevesinde ziyaret edilebilir.


  • Ziyaretçiler, tur sırasında yanlarında bulundurmaları gereken malzeme ve materyalleri turizm acenteleri tarafından bilgilendirilecektir (yağmurluk, uygun arazi ayakkabısı, güneş kremi vb.).


  • Kazdağları Milli Parkı'nda Jeep Safari, doğa yürüyüşleri, çadır ve kamp alanlarında uyulması gereken kurallar aşağıda sıralanmıştır:


  • Doğal denge ve manzara bütünlüğü bozulamaz.
  • Doğal çevrenin bakir karakterine zarar verecek hiçbir faaliyet yapılamaz.
  • Canlıların huzurunu bozacak gürültü veya yüksek sesli müzik yapılması yasaktır.
  • Milli Park'ın özelliklerini değiştirecek iş ve işlemler yasaktır. 
  • Nesli tükenme tehlikesi altında olan flora ve fauna türlerinin bulunduğu alanlarda turlara izin verilmez.
  • Milli Park'tan endemik veya tehlike altındaki bitki türleri kesilemez, sökülemez
  • Kuşların üreme döneminde kuş gözlemi yapılamaz.
  • Alanlarda ateş yakmak, çevreyi kirletici etkinliklerde bulunmak ve çöpleri bırakmak yasaktır.
  • Su kalitesini değiştirecek her türlü faaliyet yasaktır.
  • Milli Park alanında kara avcılığı ve balık avcılığı yasaktır.




19.9 km – Araç



SARIKIZ TÜRBESİ


Tesise Mesafesi: 39,8 KM / 1 SA 35 DK Ulaşım: Turlar aracılığı veya kişisel araç ile.

Çok eski zamanlarda Güre köyünde çok güzel bir kız varmış. Bu kızı köyün bütün gençleri sever ve evlenmek isterlermiş. Adı Sarıkız olan bu güzel kızın babası ise bin bir zahmetle büyüttüğü kızını, talip olan gençlerin hiç birine vermezmiş. Bunun üzerine gençler Sarıkız’a iftira etmişler. Köylüler de Sarıkız’ın babasına giderek:“Kızın kötü yola saptı. Ya kızını öldürürsün yaancak köylülerin yüzüne bakabilmek için Sarıkız’ı gözden uzak tutmak gerektiğini düşünür.


Kızını yanına alan baba, Kazdağı’nın zirvesine çıkar ve güttükleri kazlarla birlikte kızını bırakıp geri döner. “Kurt kuş yerse de gözüm görmesin, yaşarsa da herkesten gizli yaşasın” demiş da buralardan çekip gidersin” demişler.Düşünüp taşınan baba, kızını öldürmeye kıyamaz;




39.8 km – Araç


KAZDAĞLARI SEYİR TERASI


Tesise Mesafesi: 21,1 KM / 1SA 37DK Ulaşım: Turlar aracılığı veya kişisel araç ile.


Şahindere Kanyonu olarak da bilinen Kazdağı Cam Seyir Terası, Balıkesir’in doğal güzelliklerine doymak isteyen herkesin nerede olduğunu merak ettiği manzarası ile görülmesi gereken bir yer.


Görsel anlamda kendine hayran bırakan bu terasta fotoğraf çekinmek ve zaman geçirmek oldukça özel. Siz de bu konuda beklentilerinize en iyi şekilde cevap verecek bir mekân olan Şahindere Kanyonu Cam Seyir Terası’nı ziyaret edebilirsiniz.

Doğal dokunun korunması ile birlikte adeta görsel bir şölen sunması adına yapılandırılan Kazdağı Cam Seyir Terası sayesinde dikkat çekici bir deneyim yaşayabileceğinizi ifade edebiliriz.


21,1 km – Araç


ADATEPE KÖYÜ


Tesise Mesafesi: 39,8 KM / 1SA 35DK Ulaşım: Turlar aracılığı veya kişisel araç ile.


Küçükkuyu beldesinin kuzeyinde, yüksekçe bir tepenin içinde vadiye yerleşmiş, bir zamanlar Türklerin ve Rumların birlikte yaşadığı köydür.


1924 yılındaki Büyük Mübadele’de buradaki Rumlar Yunanistan’a giderken yerlerine Girit’ten Müslüman Türkler köye yerleştirilmiştir. Kazdağları’nın güney eteklerinde zeytinliklerle çevrili taş evleri ve serin gölgeli sokaklarıy- la bir rüya beldesidir. Genellikle iki katlı taş yapılarıyla dikkat çeken köyde, bütün yapılar iç avlulu ve bahçelidir. Ana binaları iki katlı olup, yaşam alt katta geçmekte, üst katta ise yatma bölümleri bulunmaktadır. Çatılar kiremitlidir, ancak toprak dam olan yapıların çatıları, yazın kışlık erzak kurutmak için kullanılır.


Adatepe, 1980’li yıllarda, büyük kent yaşamından kaçan bir grup tarafından keşfedilmiştir. Bu grup, köyde harabe sayılabilecek yapıları satın alıp, geleneksel mimariye sadık kalarak binaları yaşanılan mekânlara dönüş- türmüşlerdir. Bugün köyün yerlileriyle dışarıdan gelenler uyum içinde yaşamaktadırlar. İki yaşlı çınarın yer aldığı meydan, köyün kalbinin attığı yerdir. 1989 yılında kentsel SİT alanı ilan edilen köy, bölgedeki tek korunan köy olma özelliğini de taşımaktadır.


Hemen yakınında “Zeus Altarı” olarak ünlenen sunak yeri vardır. Çevreye hâkim bir tepede olan sunak yerinde, taş bir oda ve su dolu bir sarnıç bulunmaktadır. Zeus Sunağı’nın bulunduğu tepeye çıktığınızda, doyumsuz bir manzara ile karşılaşırsınız; kıyısındaki köylerden dört mevsim dumanlar yükselen Edremit körfezi, Ayvalık civarındaki adalar ve bütün baştan çıkarıcılığıyla Midilli adası durmaktadır. Homeros, Troia Savaşı’nda Baştanrı Zeus’un savaşı buradan izlediğini söylemektedir.


39,8 km – Araç


ZEUS ALTARI


Tesise Mesafesi: 27,4 KM / 34 DK Ulaşım: Turlar aracılığı veya kişisel araç ile.


Homeros, İlyada Destanında Tanrıların İda Dağında yaşadıklarından ve Troia (Truva) Savaşını buradan izleyip yönettiklerinden söz eder. Tanrılar Tanrısı Zeus’un da burada yaşadığı ve savaşı izleyip yönettiği yine bu destanda yer alır. Bölgede çalışma yapan araştırmacılar da bu yüksek, denize ve Edremit körfezine hakim bir tepe üzerine inşa edilen mekanın baş tanrı Zeus’a ait olduğunu düşünmektedirler.


Dede Tepe üzerinde bulunan Zeus Altarı olarak tanımlanan alan, kaya kütlesinin işlenmesiyle oluşturulmuştur. Bu kaya kütlesine kayaya oyuk basamaklardan oluşan merdiven ile çıkılmaktadır. Sunak nişleri, oturma platformları ve içi oyularak oluşturulan sarnıç mekanı bulunmaktadır. Sunağın altında bulunan oda büyüklü- ğündeki, içinde su bulunan bu sarnıça Zeus Mağarası denmektedir. Antik sunağın hemen yanında Çanakkale Savaşları’na katılan Erdem Dede’nin yatırı bulunmaktadır.



27.4 km – Araç


YEŞİLYURT KÖYÜ


Tesise Mesafesi: 29,6 KM / 36 DK Ulaşım: Turlar aracılığı veya kişisel araç ile.


Kazdağları’nın eteklerinde, hem deniz hem de dağ turizminin eşsiz birleşimini sunan Yeşilyurt Köyü, sık bitki örtüsüyle çevrili ve denize sadece 3 km uzaklıkta bulunan bir oksijen çadırıdır. Köy, taş mimarinin en güzel örneklerini barındıran ve yüzyılların birikimiyle şekillenmiş evleriyle ünlüdür.


İstanbul ve İzmir’den gelen ve doğal yaşamı tercih eden ziyaretçilerin gözdesi olan köyde, rengârenk sardunyalar evlerin ön yüzlerini süslerken, patika yolları da yürüyüş severler için ideal parkurlar sunar. Yeşilyurt Köyü, badem ağaçları ve şifalı bitkilerle bezenmiş yamaçları, baş döndürücü kokular saçan çiçek ve otlarıyla astım ve kalp hastaları için doğal bir şifa kaynağıdır. Köy meydanında bulunan tarihi cami, Yunan ustaların elinden çıkan mimarisiyle dikkat çeker ve mimari açıdan hem cami hem de kilise görünümü sunar.


29.6 km – Araç


ADATEPE ZEYTİNYAĞI MÜZESİ


Tesise Mesafesi: 41 KM / 55 DK Ulaşım: Turlar aracılığı veya kişisel araç ile.


Türkiye'de türünün ilk örneği olarak Zeytinyağı "Fabrika - Müzesi" 2001 den beri yerli yabancı onbinlerce ziyaretçi ağırlıyor.


Zeytin ve zeytinyağının kültürü o kadar derinlere iniyor ki, yazılmış tüm kutsal kitaplarda çeşitli şekillerde ifadesini buluyor. Ülkemizde bu kadar eski ve köklü bir kültürü olmasına karşın, bu ürüne ilişkin yazılı ve görsel malzemelerin yok denecek kadar az olması, Adatepe Zeytinyağ Müzesi'nin doğuşuna gerekçe oldu. Küçükkuyu'daki tarihi sabunhane binası restore edilerek, bir yandan kuru baskı tarzında zeytinyağı üretimine devam edilirken, öte yandan civar köylerden toplanmış zeytin, zeytinyağı ve sabun üretimine ilişkin çeşitli araç-gereç ve aksesuarlar fabrika binasında sergileniyor.


41 km – Araç


TAHTAKUŞLAR

ETNOGRAFYA GALERİSİ


Tesise Mesafesi: 15,7 KM / 30 DK Ulaşım: Turlar aracılığı veya kişisel araç ile.


Tahtakuşlar Etnografya Müzesi Alibey Kudar isminde bir İlkokul Öğretmeni tarafından kurulan Güre Belediyesi sınırları içerisindeki Tahtakuşlar Köyü'ndeki özel etnografya galerisi.Galeride, Orta Asya'dan Türkiye'ye göç eden Konar - Göçer Türk boylarının ilginç ve özgün kültür varlıkları ve Kazdağı (eski adı İda Dağı) efsaneleri sergilenmektedir. Ayrıca özel sanat eserlerinin sergilendiği bir sanat galerisi de bulunmaktadır Türkiye’nin ilk Özel Etnoğrafya Müzesi ile 10 Haziran 1991 yılında açılan ve Türkiye’de ilk kez bir köyde kurulan etnografya galerisidir. Alibey Kudar isminde bir ilkokul öğretmeni tarafından kurulan Galeri'de Orta Asya'dan Türkiye'ye göç eden Konar-Göçer Türk boylarının ilginç ve özgün kültür varlıkları, giyim eşyaları, aletleri, halıları ve çadırları; sanat galerisinde her tür sanat yapıtları yıl boyunca sergilenmektedir.


15.7 km – Araç


HASANBOĞULDU


Tesise Mesafesi: 8,8 KM / 23 DK Ulaşım: Turlar aracılığı veya kişisel araç ile.


Hasan Boğuldu Efsanesi Kazdağlarının en önemli hikayelerinden biridir Hasan ve Emine- Bir Aşk Hikayesi Kaz Dağları’nın zirvesinde Beyoba Köyü’nün güzel kızı Emine; ürettiği süt, bal, peynir, tereyağı gibi ürünleri beş saatlik bir yürüme mesafesiyle dağdan inerek pazara getirip satarak ailesinin geçimini sağlardı. Ova Köyü’nden yakışıklı Hasan da aynı şekilde, aynı pazarda sebze ve meyve satmaktadır. Emine ve Hasan bu pazarda tanışır ve birbirlerine aşık olurlar. Hasan Boğuldu efsanesi de böyle başlamaktadır.


Hasan ve Emine birbirlerine duydukları büyük özlemi bitirmek için evlenmeye karar verirler. Emine’nin ailesi ise damat adaylarının ovada yetişmesi nedeniyle bu karaka karşı çıkar. Hasan’ın Yörük hayatına dayanamayacağını düşünürler. Hasan Boğuldu hikayesinin hüzünlü kısmı da böylelikle efsaneye eklenmiş olur.İki gencin birbirleriy- le evlenmeye kararlı olduğunu gören aile, Hasan’ın gücünü sınamak için bir sınavdan geçmesini şart koşar. Kırk kiloluk (ya da kırk okka ~60 kilogram) bir tuz çuvalını beş saat mesafedeki Kazdağları’nın zirvesine yakın bulunan obaya sırtına alıp çıkarabilirlerse; Emine ile evlenmesine izin verilecektir. Kırk kilo tuz çuvalını sırtlayıp Emine ile birlikte yola düşen Hasan, beş altı kilometre sonunda yavaşlamaya, yorulmaya başladığından dolayı dizlerinin bağları da çözülmektedir. Ova genci olan Hasan, nazik ve ağır işlerden uzak yetiştiği için yüke dayanamaz. Bulunduğu yere yığılır kalır.


Emine ise her şeyden habersiz bir şekilde sevgilisinin arkasında olduğunu düşünür ve yürümeye devam etmektedir. Köye vardığında arkasında sevdiği adamı göremeyince geriye döner ve onu aramaya başlar. Hasan’a hediye ettiği yazmanın gölette yüzdüğünü görünce boğulduğunu düşünür ve kendini yazmasıyla bir çınar ağacına asarak intihar eder.Zamanla dalları Hasan’ın boğulduğu gölete uzanan Çınar, Emine Çınarı; gölet ise Hasan Boğuldu göleti olarak adlandırılarak o ölümsüz aşkın izini günümüze kadar taşır.cami, Yunan ustaların elinden çıkan mimarisiyle dikkat çeker ve mimari açıdan hem cami hem de kilise görünümü sunar.


8.8 km – Araç


SÜTÜVEN ŞELALESİ


Tesise Mesafesi: 8,8 KM / 23 DK Ulaşım: Turlar aracılığı veya kişisel araç ile.


Hasanboğuldu Bölgesinde bulunur Sarıkız Yaylası’nda doğan Sütüven Şelalesi, Kızılkeçili Çayı üzerinden akarak devam eder. Hasan Boğuldu Göleti’ne ulaşır. İsim olarak ilk duyulduğunda farklı gelebilir. İsmi Sutüven ya da Sütüven olarak kullanılabilir. Tüvmek fiilinden gelen bu isim sıçramak anlamındadır. Su kelimesi ile birleşen kelime grubu sıçrayan su olarak tanımlanabilir. Şelale 17 metredir. Kar sularının erimesi ile ilkbaharda coşan şelaleyi Nisan ya da Mayıs aylarında ziyaret etmeniz önerilir. Şelale çevresinde ağaçlar bulunuyor.


Buralarda doğa yürüyüşü yapılabilir. Köylülerin kurduğu küçük tezgahlarda yöresel ürünler yer alıyor. Dağcılık, trekking, doğa yürüyüşleri, termal turizmde bu alanda yapılabilecek aktiviteler arasında yer alıyor. Kazdağı eteklerinde yer alan şelale deniz seviyesinden 798 metre yüksekliktedir. Etrafı zeytinlikler ile çevrilidir.


Sütüven Şelalesinin hemen yanı başında Hasan Boğuldu Göleti yer alır. Kayalarda yer alan gölet doğal bir havuz niteliğindedir. Şelale ve göletin etrafında büfe ve restoran tarzı yerler yer alıyor. Şelale ve Gölet arasında Romalılardan kaldığı söylenen su kemerleri görülebilir.


8.8 km – Araç


MIHLI ÇAYI


Tesise Mesafesi: 25,2 KM / 33 DK Ulaşım: Turlar aracılığı veya kişisel araç ile.


Altınoluk-Çanakkale karayolu üzerinde yer alan ve çevresi yemyeşil ormanlarla çevrili bir doğa harikası olan Mıhlı Çayı, Kazdağları'nın içerisinde saklı kalmış benzersiz güzelliklerden biri. Mıhlı Çayı'na ulaşmak için Selton tesislerinin yanından içeri giren stabilize yoldan 5 km kadar aracınızla ilerledikten sonra karşınıza çıkan patika yolu yürüyerek devam etmeniz gerekiyor.


Bu patika yolu takip ettiğinizde, karşınıza Bağdeğirmen mıntıkası ve Rumlardan kalma bir değirmen çıkacak. Değirmen hakkında merak ettiğiniz her şeyi bekçisine sorabilirsiniz. Değirmen taşlarının ve su yollarının bugüne kadar korunmuş olması ise bir başka hayranlık uyandırıcı özellik.


Değirmenin hemen karşısında, bölgenin simge yapılarından biri olma özelliği taşıyan kemerli bir köprü yer alıyor. Başdeğirmen Köprüsü olarak bilinen bu köprü Romalılardan kalma ve Truva'ya giden antik yolun Mıhlı Çayı üzerindeki tek geçiş noktasıymış. Günümüzde ise doğa sporcuları ve yerel halk tarafından kullanılıyor bu bölge.


Çam, çınar, zeytin, teşbih, defne, incir, ayva, armut, kekik ve böğürtlen ağaçlarının çevresinde dans ettiği Mıhlı Çayı'na, üretim çiftliklerinden alabalık ve sazan yavruları bırakılıyor. Her ne kadar çiftlik balığı olsalar da, doğal ortamlarında büyümelerinden dolayı türlerinin ana özelliklerine sahip olmuşlar, bu da onlara çiftlik balıklarında az rastlanan bir lezzet vermiş.



Değirmenden itibaren herhangi bir yol yok. İlerlemek için Mıhlı Çayı'nın içinden, kıyısından, kimi zaman ise kayalar üzerinden devam etmeniz gerekiyor. Güzergahınız üzerinde çok sayıda irili ufaklı şelale bulunuyor. Son olarak karşınıza yüzülebilir çapta ve derinlikte bir gölet çıkıyor.


Gölün hemen 15-20 metre arkasında duvarlarla çevrili bir ortam ve göle dökülen bir şelale yer alıyor. 30 metre derinliğe ulaşabilen göl, yer yer koyu bir renge bürünüyor. Su, yaz aylarında bile buz gibi.


25.2 km – Araç


ŞAHİNDERESİ KANYONU


Tesise Mesafesi: 13,9 KM / 21 DK Ulaşım: Turlar aracılığı veya kişisel araç ile.


Kazdağı Milli Parkı içinde bulunan Altınoluk Şahin deresi kanyonu Kazdağılarından almış olduğu tertemiz, çam ve kekik kokulu havayı Edremit körfezine dağıtırken aynı zamanda denizden almış olduğu iyotlu, yosun kokulu havayı dağlara doğru taşımakta, doğal bir körük vazifesi görmektedir.


Kısaca Şahinderesi kanyonu Edremit körfezinin bacası gibidir. Bu hava dolaşımından olmalı ki etrafı çeşitli endemik bitkilere ve yüzlerce farklı türde hayvanlara yaşam imkânı sunmaktadır. Kanyonun uzunluğu 26 km yüksekliği ise 600-700 metrelere kadar çıkmaktadır.


Şahinderesi kanyonunu görmek için gelmek isteyen doğa severlere tavsiyem bu bölgede Alan Kılavuzu almadan gezmemeleri izinsiz gezmek hem yasak, hem de oldukça tehlikeli olabilmektedir.



Ayrıca 26 km uzunluğundaki kanyonu gezmek için Edremit Milli Parklar Mühendisliği ya da Zeytinli Kazdağı Milli Parkı Ön Tanıtım Bürosundan izin ve Alan Kılavuzu almak gerekmektedir.


13.9 km – Araç


AĞLAYAN ŞELALE


Tesise Mesafesi: 3,9 KM / 8 DK Ulaşım: Turlar aracılığı veya kişisel araç ile.


Ağlayan Şelale Kamping Balıkesir Edremit’de yer alan kamp alanlarından bir tanesidir.Doğal güzellikleri ve manzarasıyla Kaz Dağlarının eteklerinde kurulmuş olan kamp alanında çadır kampı veya günübirlik piknik yapma olanağınız bulunmaktadır.


Ağlayan Şelale Kamping çadır kampı için yeterli kamp olanaklarına sahip olup,Kuş cıvıltıları, yaprak seslerive akan dere suyunun sesinden başka bir sesin olmadığı kamp alanı tesisin de olması nedeniyle kamp süreniz boyunca ihtiyaçlarınızı karşılama noktasında büyük kolaylık sağlanmaktadır.

3.9 km – Araç


DARIDERE TABİAT PARKI


Tesise Mesafesi: 34,6 KM / 1 SA Ulaşım: Turlar aracılığı veya kişisel araç ile.


Balıkesir İli, Edremit İlçesi sınırları içerisindeki Darıdere Tabiat Parkı’na, Altınoluk üzerinden gidilmektedir. Altınoluk’tan sonra Çanakkale yönünde 7 km. ilerlenir ve 7 km. sonra Narlı Köyü’ne giriş yapmanız gerekir. Narlı Köyü’nden 13 km. ilerleyerek parka ulaşabilirsiniz. Piknik, karavan, yürüyüş, fotoğrafçılık, çadırlı kamp, spor etkinlikleri ve otel imkanı sunan Tabiat Parkı özel işletme tarafından işletilmektedir. Florası oldukça zengin olan tabiat parkında ayı, karaca, çakal, tilki, kaya sansarı, sincap, kirpi, yaban domuzu, porsuk, fare ve yarasa türleri mevcuttur. Ayrıca ağaçkakan, atmaca, şahin, doğan ve çeşitli ötücü kuş türleri de bulunmaktadır.



34.6 km – Araç


AYVALIK


Tesise Mesafesi: 50,7 KM / 1 SA Ulaşım: Otobüs firmaları, Turlar aracılığı veya kişisel araç ile.


Balıkesir’de tatil cenneti olarak adlandırmanın yanlış olmayacağı Ayvalık, Ege Denizi kıyısında konumlanıyor. Cunda Adası, Ayvalık Körfezi ve Edremit Körfezi’nin manzaralarını mümkün olan en eşsiz şekilde sunan Ayvalık, hem huzurlu hem eğlenceli bir tatil isteyenlerin adresidir.


Balıkesir’de gezilecek yerler dediğimizde ön plana çıkan destinasyonlardan bir tanesidir. Ayvalık sadece yaz tatili ve deniz ile ön plana çıkmamaktadır. Bugüne dek birçok farklı medeniyetin egemenliği altına girdiğinde söylemek gerekiyor. Ege sahillerinin kıyısında küçük bir ilçe olan Ayvalık bugüne dek egemenliği altına girdiği medeniyetlerin izlerini halen taşımaya ve sunmaya devam ediyor. Dolayısıyla keyifli bir tatil için tercih sebebi.


50.7 km – Araç


CUNDA ADASI


Tesise Mesafesi: 56,7 KM / 1 SA 12 DK Ulaşım: Otobüs firmaları, Turlar aracılığı veya kişisel.


Ayvalık merkeze 7 km mesafedeki Cunda, resmi tatiller gibi genel tatillerde kelimenin tam anlamıyla hınca hınç doluyor. Bu durum yeme içme fiyatlarından kamp alanları kullanımına kadar her şeyi etkiliyor. Daha sessiz sakin bir şekilde ada çevresinin tadını çıkarmak istiyorsan okulların açık olduğu zaman diliminde Cunda gezini planlayabilirsin. Tabii Balıkesir’in en güzel adasında gezilecek yerlerin tadı en çok yaz aylarında çıkıyor. Bahar aylarında da bu cennet ada oldukça güzel, ama hava bazen rüzgarlı olabiliyor. Ayvalık adalarının çoğu için geçerli bu durum. Cunda hakkında bilmen gereken ilk kural, yanında rüzgarlı günlere karşı bir hırka bulunması. İklim: 100 km'den fazla kıyı şeridi olan Ayvalık'ın kendine özgü kıyı iklimi hakim olup, lodos ve poyraz rüzgarları hakimdir. Yazın ise kavurucu sıcaklarda esen İmbat ve Meltem rüzgarı serinletici etki yapar.


56.7 km – Araç


SARIMSAKLI


Tesise Mesafesi: 57,8 KM / 1 SA Ulaşım: Otobüs firmaları veya kişisel araç ile.


Sarımsaklı Plajı’nın özelliklerini saymakla bitiremeyiz. Ancak en büyük özelliği plajdaki kumun insan vücudu- na yapışmıyor olması diyebiliriz. Denizinden ise oldukça keyif alacaksınız. Plaj kumu inci gibi ve denizin ileri seviyelerine kadar devam ettiğini göreceksiniz. Yüzmeyi yeni öğreniyorsanız veya öğrenme çağında çocukları- nız varsa bu özellik güzel bir artı.


Sarımsaklı Plajı gerek yiyecek, gerek konuklama imkânları açısından çok zengin. Plaj ve bölgesinde bulunan otel, apart, bungalov evleri bütçenize göre tercih edebilirsiniz.


57.8 km – Araç