HATTUŞA ERZİN GEZİLECEK YERLER
BURNAZ SAHİLİ
Burnaz Plajı, Hatay'ın Erzin ilçesinde yer alan bir plajdır. İskenderun Körfezi'ne kıyısı bulunan plaj, yaklaşık 14 kilometre uzunluğundadır. Plaj, altın sarısı kumları ve turkuaz rengi deniziyle ziyaretçilerine keyifli bir tatil deneyimi sunmaktadır.
Burnaz Plajı, özellikle yaz aylarında oldukça popülerdir. Plajda şezlong, şemsiye, duş ve soyunma kabinleri gibi olanaklar bulunmaktadır. Plajın içerisinde lokanta ve kafeterya bulunmaktadır.
Burnaz Plajı, ziyaretçilerine çeşitli aktiviteler sunmaktadır. Plajda yüzme, güneşlenme, su sporları ve piknik gibi aktiviteler yapılabilir. Plajın çevresinde ise trekking, dağcılık ve kuş gözlemciliği gibi aktiviteler yapılabilir.
Burnaz Plajı, Hatay'ın en güzel plajlarından biridir. Plaj, ziyaretçilerine keyifli bir tatil deneyimi sunmaktadır.
25 km – Araç
ŞAHİN TEPESİ TABİAT PARKI
Şahin Tepesi Tabiat Parkı, Hatay İli Erzin ilçesi Amanos dağlarının eteğinde yer almaktadır. Park, yaklaşık 100 hektarlık bir alanı kaplamaktadır. Park, yemyeşil ormanları, temiz havası ve muhteşem manzarasıyla ziyaretçilerine keyifli bir doğa deneyimi sunmaktadır.
Parkta, piknik alanları, yürüyüş parkurları, seyir terasları ve çocuk oyun alanları bulunmaktadır. Parkın içerisinde bulunan Şahin Tepesi, ziyaretçilerine İskenderun Körfezi ve Hatay'ın muhteşem manzarasını sunmaktadır.
4 km – Araç
İSOS HARABELERİ
İsos Harabeleri, Antik bir şehrin kalıntılarından meydana gelmektedir. Bölgenin Bizans, Hitit, Seleukos, Pers ve Osmanlı’ya ev sahipliği yaptığı düşünülürse son derece önemli bir tarihi yapıttır.
İsos Harabeleri, pek çok farklı yapının bir araya gelmesi ile oluşmaktadır. Su kanalları, su kemerleri, müzik odası, amfi tiyatro ve farklı kalıntılar, bu harabeler içerisinde görülebilen yapılar arasında bulunuyor. Bölgede bulunan kalıntıların büyük bir çoğunluğu Roma döneminden kalmadır. Büyük İskender’in 3. Darius’u yendiği, tarihi en büyük savaşlarından biri olarak adlandırılan İssos Savaşı, bu bölgede gerçekleşmiştir.
14 km – Araç
İLK KURŞUN MÜZESİ
VE ATATÜRK EVİ
Dörtyol, Kurtuluş Savaşı’nı başlatan ilk kurşunun atıldığı ilçedir. Milli Mücadeleyi başlatan o kurşunun atıldığı Dörtyol’da yer alan İlk Kurşun Müzesi ve Atatürk Evi, ziyaret edebileceğiniz yerler arasındadır. Müze içerisinde resmi belgeler, silahlar, süngüler ve fotoğraflar ile birlikte Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile birlikte pek çok kişinin daha balmumu heykelleri bulunmaktadır.
20 km – Araç
SOKULLU MEHMET PAŞA KÜLLİYESİ, PAYAS
Külliyeler Hac yolcuları ve kervanlar için inşa edilen; yolcuların, barınma, temizlik, ibadet, alışveriş ve en önemlisi de güvenlik ihtiyaçlarını karşılayan kompleks yapılardır. Ve özellikle İstanbul-Mekke güzergâhında her; günlük yürüme yolu mesafesinde birer külliye inşa edilmiştir. Yürüme yolu üzerinde yer alan bu Külliyeler menzil diye de adlandırılırlar.
Külliye 1574 yılında, Kanuni Sultan Süleyman’ın veziri Sokullu Mehmet Paşa’nın emri üzerine Mimar Sinan tarafından yapılmıştır. Bir kervansaray, kadın ve erkekler için bir hamam, bir medrese, bir camii ve 45 dükkânı olan bedesten seçkin bir karmaşık olan külliyeyi tamamlar.
Külliyede en önemli yapı olan Kervansarayın geniş avlusu, etrafında kervanların ve yolcuların geceyi geçirdikleri kubbeli odalarla çevrilidir. Avlu ve odalar emniyeti sağlayan, 5-6 metre yüksekliğinde bir gözetleme kulesi olan kalın duvarlarla çevrilmiştir.
Şu anda külliye farklı alanlarda hizmet sunan 46 işletmeye ev sahipliği yapıyor.
Külliyedeki çarşıda çoğunlukla kadın esnafın elinden çıkan çanta, takı ve hediyelik eşyalar ile yöresel ürünler satışa sunuluyor.
40 km – Araç
PAYAS KALESİ
Külliyenin batı kısmında, etrafı hendekle çevrili, sekiz kuleli bir savunma yapısıdır. Payas Kalesi, aslen Haçlılar tarafından inşa ettirilmiş, hacıların güvenliğini sağlamakla görevli Tapınak Şövalyelerinin kontrolü altında hizmet görmüş, harap vaziyetteki kale kalıntıları üzerine Osmanlı İmparatorluğu tarafından temelleri tamir edilemeyeceği anlaşılınca (1567–1571) aslına sadık kalınarak yeniden inşa edilmesi ile bugünkü şeklini almıştır. Kale şimdiki haliyle teknik ve sanat bakımından tamamen bir Osmanlı yapısıdır.
Kalede, ortasında avlu, avlunun çevresinde alt katlarda depo ve koğuşlar, üst katlarda ise merdivenle çıkılan kule ve burçlar yer alır. Avlu ortasında bir mescit ve kışla yapısı bulunmaktadır. Payas Kalesi, fiziki konum itibariyle külliyenin doğu kanadındaki kervansarayın simetrik olarak dengeleyici unsurudur. Mimar Sinan’ın külliyenin planını kaleyi de hesaba katarak tasarladığı ve kaleyi külliyenin bir parçası gibi değerlendirdiği anlaşılmaktadır.
Payas Kalesi yapıldığı dönemde Sürre Alaylarını, ticaret kervanlarını koruyan bir karakol ve ileri sefer karargâhı olarak hizmet vermiştir. Vatan şairi Namık Kemal sürgüne gönderildiği Kıbrıs’a gitmek üzere bir süreliğine Payas Kalesinde tutulmuştur. Cumhuriyet’in ilk yıllarında da karakol ve hapishane olarak kullanılmıştır.
Payas Kalesi, Erzin ziyaretlerinizde görmek isteyebileceğiniz yapılardan biridir.
40 km – Araç
CİN KULESİ, PAYAS
Bir zamanlar bir hendekle çevrili olan kulenin Haçlılar ya da Cenevizliler tarafından yapıldığı sanılmaktadır. İnşa tarihi kesin olarak bilinmemektedir. Saldırılara karşı bir gözetleme kulesi olarak kullanılan yapı deniz ile Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi arasındaki en yüksek tepeye inşa edilmiştir.
40 km – Araç
OSMANİYE MASAL PARK
Türkiye’nin ilk ve tek milli kültür temalı parkı olarak anılan Osmaniye Masal Park 35 dönümlük arazide 19 farklı konseptin yer aldığı Türkiye bölge ve coğrafyasından yola çıkarak özel olarak tasarlanmış benzersiz bir tema parktır.
Türk masal, hikâye ve tarihsel kişiliklerinin heykellerinin bulunduğu parkta; Nasrettin Hoca, Evliya Çelebi, Barbaros Hayrettin gibi karakterler eşliğinde eğlenceye doymak mümkündür.
Beraberinde, Türkiye’nin çeşitli bölgelerinin adı verilmiş ve teması bu bölgelere has dokunmuş eğlence noktaları bulunmaktadır. Van Gölü Canavarı Temalı Hız treni, Kütahya fincan temalı oyun grubu, Uludağ Tırmanış ve Nuh’un Gemisi temalı Gondol, Galata Kulesi Temalı, Düşüş Kulesi, eğlence ve keyif veren yerler arasındadır.
23 km – Araç
KARAÇAY ŞELALESİ VE
MESİRE YERİ - OSMANİYE
Osmaniye şehir merkezine 4 km mesafede bulunan Karaçay mesire alanından sonra 3,5 km uzunluğundaki tabiat parkının sonunda Karaçay şelalesi bulunmaktadır.
Karaçay deresi dik yamaçlardan aşağıya inerken 25 m yüksekliğinde Karaçay Şelalesini oluşturur. Eşsiz güzelliği ile doğa severler için muazzam bir manzara arz eden Karaçay Şelalesi bölgeye ayrı bir değer katmaktadırr. Karaçay Şelalesi belli bir mesafe arabayla gidildikten sonra ancak patika yolla ulaşılabilen bakir bir doğa harikasıdır. Çukurova’ya has doğal bitkilerin yetiştiği bu alan aynı zamanda günübirlik mesire ve trekking alanıdır. Ayrıca ihtiyaca cevap veren küçük çaplı lokantalar bulunmaktadır.
50 km – Araç
SABUN ÇAYI ŞELALESİ, OSMANİYE
Osmaniye'nin Düziçi ilçesinde Düldül Dağı eteklerinde bulunan Sabun Çayı Şelalesi, gerek doğal güzelliği gerek soğuk sularıyla sıcak yaz günlerinin uğrak yerleri arasında yer alıyor.
Amanos Dağları'ndan başlayan Sabun Çayı'nın Düziçi ilçesindeki Düldül Dağı eteklerinde yaklaşık 5 metre yükseklikten dökülmesiyle oluşan Sabun Çayı Şelalesi, yaz aylarında yoğun ilgi görüyor.
Şelale, soğuk sularda serinlemek veya çevresinde piknik yapmak isteyenlerin tercih ettiği yer olurken bölge, fotoğraf tutkunlarının da uğrak noktaları arasında bulunuyor.
60 km – Araç
KASTABALA ANTİK KENTİ OSMANİYE
Kastabala'nın bulunduğu yer Osmaniye şehir merkezinin kuzeyinde bulunan Karatepe ile batısındaki Hemite'nin arasında kalıyor. çerisinde bulunan kale, hamam, tiyatro, sütunlu yollar ve ibadet merkezleri şehrin dönemin aktif kentlerinden biri olduğunu gösteriyor. M.S. 4. yüzyılda bir surun içerisinde inşa edilmiş olan kentin kalesi de bölgeye hakim bir tepenin üzerine konumlanmış. Yapılan araştırmalarda bu şehrin bir kült merkezi olduğu anlaşılmış. Kült merkezi o dönemlerdeki ibadet merkezi anlamına geliyor.
Böylesine önemli bir sıfata sahip olan şehre IV. Antiochos kutsal şehir anlamına gelen "Hierapolis" adını vermiş.
Kentte bugün ayakta kalan kalıntıların tamamı ise Roma İmparatorluk Dönemine ait.
39 km – Araç